Ta sig runt

Det enklaste sättet att ta sig runt i Wien är att utnyttja den välfungerande och utbyggda kollektivtrafiken. Likt många andra storstäder är trafiken tät och det är inte sällan svårt att hitta parkeringsmöjligheter. Lämna därför bilen hemma och utnyttja istället det billiga sättet att ta sig runt i staden.

Tunnelbanan har, sedan 1978, fem olika linjer. Däremot kan det vara något missvisande då dessa är numrerade 1-4 samt 6. Det kan alltså se ut som att det finns 6 linjer men så är alltså inte fallet.

Ett annat alternativ är att ta spårvagnen. Wien har ett mycket stort spårvagnsnät. Det är världens största vilket gör att spårvagnarna används flitigt av både de som bor i staden och de som kommer hit som turister. För turister är det en rekommendation då man även får möjlighet att se staden på ett helt annat sätt än om man enbart transporterar sig via tunnelbanan.

Utöver spårvagnar på räls har staden även ett stort pendeltågsnät. Sammanlagt är det 15 linjer som sträcker sig från stadens centrum ut till ett flertal av de förorter som ligger i utkanten av staden.

En stor fördel är att samma biljett går att använda oavsett om man ska åka tunnelbana, buss, spårvagn eller pendeltåg. Biljetterna köps enklast i förväg i kiosker eller speciella försäljningsställen. Det är även oftast möjligt att köpa via automater ombord.

Ska man åka mycket eller är turistisk och vill ha rabatter på museer och restauranger är det bästa att teckna ett 24-, 48- eller 72-timmarskort. Dessa kan användas i både tunnelbanan, på bussar och på spårvagnar och man kan därmed resa hur mycket man vill under denna tid.

Det sistnämnda kortet heter Vienna Card och kan jämföras med ”Stockholmskortet”. Med andra ord får man inte bara möjlighet till att åka kollektivt utan även rabatter och gratisentréer till en rad turistattraktioner. Däremot kostar detta kort mer än ett 48-timmars och ett 24-timmars. För den som enbart ska åka runt i staden är alltså inte Viennakortet mest attraktivt.