Sevärdheter

Stefansdomen

Den allra största sevärdheten och den främsta gotiska byggnaden i Österrike är den mäktiga Stefansdomen. Wienarna kallar sin dom för “Steffe” och den har byggts om många gången av de habsburgska regenterna. Helige Stefan är katedralens skyddshelgon och det är han som gett katedralen sitt namn. Han finns avbildad vid högaltaret. Bakom högaltaret ser man fem vackra fönster med motiv från bibliska berätteler. Man bör särskilt lägga märke till den vackra dopfunten som tog många år att färdigställa.

De äldsta delarna av av denna katedral är Riesentor och Heidentürme. Riesentor är den enorma jätteporten och den har fått sitt namn efter det att ett mammutben hittades på platsen under byggnationerna. På kyrkporten ser man Jesus och två änglar.

På 1700-talet stängdes katedralens kyrkogård och för att kunna begrava sina döda skapades de berömda katakomberna. Den allra vackraste delen av Wiens katakomber är på den plats där många habsburgska regenter vilar. Denna heter Hertigens krypta. Totalt ligger cirka 11 000 personer begravda i katakomberna.

Slottet Hofburg

De habsburgska regenternas residens var under många århundraden det fantastiska slottet Hofburg. Slottet ligger i de centrala delarna av Wien. Slottet uppfördes redan under medeltiden men kom att byggas om och till under de många regenterna. Den allra yngsta delen av slottet är Neue Burg och den är kanske också den mest uppseendeväckande delen. Bara några år efter färdigställandet av denna del avslutades habsburgarnas era.

I slottet Hofburg hittar man Nationalbiblioteket och Silverkammaren. Här finns också flera muséer som är öppna för allmänheten. Idag har den österrikiska presidenten sitt kontor i detta vackra slott och här hittar man också den välkända Spanska Ridskolan.

Ända från 1500-talet har de vackra lipizzanerhingstarna huserats på den spanska ridskolan i Hofburg. Dessa hästar är ursprungligen spanska. Under åren har dessa graciösa hästar visat upp sina konster i en mängd uppträdanden för prominenta gäster.

Konsthistorisches Museum

I de centrala delarna av Wien hittar man det fantastiska konsthistoriska museet i Wien. Museet stod klart i slutet av 1800-talet och byggnaden är uppfört i renässansstil. Mitt emot konsthistoriska museet ligger naturhistoriska museet.

Den samling av verk av gamla mästare såsom till exempel Rembrandt, Rubens och Tizian är bland de främsta och mest imponerande i hela världen. Här hänger bland annat ett porträtt av Rubens fru kallat “Pälsen” och ett enormt självporträtt målat av Rembrandt. Andra kända konstnärer som är representerade här är Pieter Bruegel d ä med sin målning “Bondbröllop” och Albrecht Dürer med “Jungfru och barn med päron”.

Slottet Belvedere

Alldeles strax utanför Ringstrasse ligger slottet Belvedere. Detta är en helt magnifik slottsanläggning som uppfördes på den mark som Prins Eugen av Savojen köpte in under slutet av 1600-talet. Prins Eugen var en mycket berömd fältherre och han blev känd genom att besegra turkarna. För de pengar som han fick som belöning för sina lyckade fälttåg uppfördes slottet.

Slottet Belvedere är egentligen två slott; Övre och Nedre Belvedere. Dessa båda förbinds av den vackra parken som kallas “Franska trädgårdarna”. Överallt i trädgården ser man vackra statyer och här kan man vandra omkring och till exempel beskåda statyn “De åtta muserna och sfinxerna”. I parken finns också många vattenfall och fontäner. I Orangeriet hittar man ett museum för österrikisk medeltidskonst och i Nedre Belvedere hittar man “Spegelsalen” med en ståtlig staty av den framgångsrika fältherren Prins Eugen av Savojen.

Staatsoper

Inte långt från Belvedere utefter Ringstrasse i centrala Wien ligger statsoperan. Denna fina byggnad förstördes nästan helt i mitten av 1900-talet men återinvigdes 1955 efter restaurering. Operan invigdes ursprungligen 1869 med Mozarts verk Don Giovanni (Don Juan). Operahuset var ritat av arkitekten Eduard van der Nüll. Tyvärr tyckte inte kejsaren Frans Josef om byggnaden och hans kritik gjorde att den stackars arkiteken tog sitt liv. En stor dirigent och kompositör som verkat vid Statsooper i Wien är Herbert Karajan. Under tretton år ledde han Wiener Symphoniker.

Schloss Schönbrunn

En stor sevärdhet i Wien är habsburgarnas sommarresidens Schloss Shönbrunn. Slottet ligger en bit utanför stadskärnan, men man bör ta sig tid att besöka det. Det är mycket vackert. Redan under medeltiden fanns ett mindre slott på denna plats, men det var först mot slutet av 1600-talet som detta magnifika slott började byggas. Den ursprungliga arkitekten var Johann Fischer von Erlach, men slottet har byggts om många gånger. De största förändringarna kom till under den tid då kejsarinnan Maria Teresia bodde där. Maria Teresia var den första kvinnliga habsburgska regenten och hon födde så många som 16 barn.