Övrigt

Ankeruhr

Den fantastiska klockan Ankeruhr hittar man vid Hoher Markt. Här kan man varje dag klockan tolv se ett spektakulärt klockspel.

Maten

Ett stort plus när man besöker Wien är den goda maten och de goda bakverk som Wien är känt för. Här kan man få uppleva kulinariska läckerheter.

Bland sopporna är de mest kända Leberknödelsuppe och Frittantensuppe. Normalt börjar man alltid sin söndagsmiddag med en god soppa. Leberknödelsuppe har som sin bas lever. Frittantensuppe är en klar buljong och i denna hittar man pannkaka och färska örter.

Till huvudrätt serveras gärna nötkött. En vanlig huvudrätt är kött kokt i buljong som gärna serveras med Rösti. Rösti är en potatisrätt som består av stekt råriven potatis. Alla har vi ätit Wienerschnitzel vilket är stekt kött som är panerat med ströbröd. Från det ungerska köket kommer Gulaschen som är en köttgryta med smak av paprika. Schwiebelrostbraten (rostbiff med mycket lök) gärna serverad med en Gemischter Salat eller Gefüllte Paprika är en delikatess. Om man har bråttom och inte har tid med restaurangbesök kan man gärna äta en Frankfurter vid en av Wiens många korvkiosker.

Till maten dricker man gärna vin. Både det röda och det vita vinet håller hög klass. Det finns många ölbryggerier i Wien och man kan beställa in en Seidl (33cl) eller en Krügel (50 cl) till maten. Sturm är en speciell dryck som är ungefär som jäst druvjuice och som är ganska stark.

Bakverk

Wien är känt för sina fantastiska bakverk som tårtor och kakor. Här kan man lätt lägga på sig några kilo om man inte tänker sig för. De mest kända tårtorna är Sachertorte, Dobostorte och Malakofftorte. Sachertorte är en chokladkaka med smak av aprikos och det sägs att den skall ha skapats av Franz Sacher redan under 1800-talet. Dobostorten är något av en favorit och den består av flera lager av kakbottnar med smörkräm med smak av choklad emellan. Detta bakverk skapades av en ungersk konditor vid namn Lajos Dobos. En Malakofftorte är inte bakad i ugn utan består av grädde och kex som är dränkta i rom. Den är mycket god, men också mycket mäktig.

Man kan inte tala om bakverk i Wien utan att nämna Apfelstrudel. Denna kaka känns inte lika mäktig som de stora tårtorna. Den består av en mycket tunn och lätt deg med smak av äpple och kanel. Många wienare äter gärna sin Apfelstrudel uppvärmd.