Nöjen

Det största nöjet när man besöker Wien är naturligtvis att vandra omkring och se alla vackra byggnader, slott och parker. Eftersom så många framstående tonsättare och dirigenter kommer från Wien tar också musiken en stor del I nöjeslivet. Här har framstående tonsättare som Mozart, Beethoven, Haydn, Mahler, Schubert och Strauss verkat.

Parker och trädgårdar

Det finns enormt många vackra parker att besöka och vandra i under besöket i Wien. Slottsparkerna är magnifika och i Schönbrunns slottspark finns mängder av fontäner och till och med en intressant labyrint.

Wiener Stadtpark ligger är mycket vacker och här finns många monument. Här skall man verkligen ta sig tid att vandra omkring. Här kan man ströva längs på små stigar och den största sevärdheten i parken är Johann Strauss monument.

Om man vill besöka ett intressant café kan man bege sig till parken Burggarten som ligger alldeles i närheten av Nationalbiblioteket. I ett stort växthus i parken har man öppnat ett elegant café där man kan koppla av med en kopp kaffe och kanske en god Apfelstrudel eller en bit av den berömda Sachertorte.

En mycket välbesökt och känd park i Wien är Pratern. Denna park är mycket omtyckt av Wienarna och här finns också ett välbesökt tivoli. Parken var från början ett område där kejsarna jagade, men senare fick också allmänheten tillträde till marken. Här finns mängder av vackra alléer som kantas av kastanjeträd.

Fontäner

Det kan vara mycket intressant att ströva omkring i Wien och upptäcka alla de vackra fontäner som finns här. I Schloss Schönbrunn kan man se den vackra Neptunbrunnen och på Hoher Markt kan man hitta Josef Emanuel von Erlach stora fontän Vermählungsbrunnen i marmor. I gamla rådhusets innergård hittar man Andromedabrunnen som är en fontän av Donners. Här ser man prinsessan Andromeda på väg att bli uppäten av ett vidunder.

Slottet Hofburg har också ett antal vackra fontäner vid Michaelerplatz.

De stora tonsättarna

Wolfgang Amadeus Mozart föddes inte i Wien, men det var i Wien han skrev sina största verk vilket gör att han starkt förknippas med Wien. Han hann med mycket skapande trots att han bara blev 35 år. På konsthistoriska museet kan man beskåda Mozarts piano.

Ludwig van Beethoven var inte heller född i Wien, men som många stora tonsättare under denna tid var det i Wien han verkligen slog igenom.

En kompositör som verkligen föddes i Wien är Franz Schubert. Trots att han blev bara drygt 30 år hann han med att göra sig ett stort namn i musikhistorien. Några av hans mest kända verk är hans romanser Schwanengesang och Fräulein from See. Han skrev också så många som tolv symfonier.

Gustav Mahler förknippas starkt med Wien eftersom han i många år var musikalisk ledare för Wiens Staatsoper.